Select Page

Operaţiunea Vega este titlul unei proze sefe scrisă de Friedrich Durrenmatt şi care a apărut în numărul 300 al (încă…) defunctei Colecţii „Povestiri Ştiinţifico Fantastice”.

Mi-am permis să împrumut acest titlu şi, cu ajutorul lui, să vă anunţ că astăzi, la ora 12:00 (ora României), a fost lansat primul satelit românesc. Mă rog, pentru cârcotaşi este vorba despre un micro-satelit. Aruncat pe cântar măsoară fix 1.062 de grame („rămâne aşa, coniţă, sau mai tăiem din el?”). Satelitul arată ca un cub cu latura de 10 centimetri (100 de milimetri pentru optimişti şi 0,1 metri pentru pesimişti) şi a fost conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007.

Satelitul are „la bord” (ma iertaţi, dar altă formulare nu am găsit) aparate şi instrumente cu ajutorul cărora se vor desfăşura următoarele activităţi:

  • fotografierea Pământului de la o altitudine de aproximativ 350 de kilometri (cu o lăţime a cadrului de 70 de kilometri şi o rezoluţie de 10 metri)
  • măsurarea nivelului de radiaţii pe orbită
  • determinarea fluxului de micrometeoriţi care îşi găsesc de lucru pe acolo

Satelitul aparţine Agentiei Spatiale Romane şi, pe lângă misiunea explicită, de a se învârti în jurul Pământului, de a face beeep-beeep şi de a măsura diferite lucruri, mai are una: aceea de a atrage atenţia tinerilor către cercetarea ştiinţifică de vârf din ţara noastră. Îmi cer scuze că vă indispun, dar există cercetare ştiinţifică de vârf în România. Ştiu acest lucru deoarece nu mă uit la televizor.

Era nevoie de un satelit al Agentiei Spatiale Romane. Acest obiect trebuie sa existe pentru a crea un precedent, care, din punctul nostru de vedere, sa aiba doua roluri. Primul – sa atraga tineri, sa fie un fel far, un atractor pentru tineri care sa lucreze in Romania. Al doilea, satelitul trebuie sa dea incredere in propriile capacitati tehnologice nationale. Tehnologia aduce cei mai mari bani.

Marius-Ioan Piso – 20 ianuarie.

Goliat va avea un timp de viaţă estimat între 1 şi 3 ani, conform aprecierilor responsabililor de la Agenţia Spaţială Română.

Satelitul a fost livrat pe orbită de racheta purtătoare Vega (de aici şi titlul articolului, sper că v-aţi prins), aflată la prima ieşire în public şi în spaţiul extra-atmosferic, deopotrivă. Goliat va fi coleg de cală cu alţi opt sateliţi: LARES (laser relativity satellite) al Agenţiei Spaţiale Italiene, ALMASat-1 al Universităţii din Bolognia plus alţi şase microsateliţi: e-St@r (Italia), MaSat-1 (Ungaria), PW-Sat (Polonia), Robusta (Franţa), UniCubeSat GG (Italia) şi Xatcobeo (Spania).

Zborul rachetei Vega încununează nouă ani de efort din partea Agenţiei Spaţiale Europene şi a partenerilor ei în acest proiect: ASI (Agenţia Spaţială Italiană), CNES (Agenţia Spaţială Franceză).

Vega se va înscrie, iniţial, pe o orbită circulară cu altitudinea de 1450 de kilometri şi o înclinare de 70 de grade faţă de ecuator. În acest stagiu al misiunii, va fi lansat satelitul LARES. Apoi, prin manevre specifice, Vega va coborî pe o orbită circulară la 350 de kilometri, unde se vor lansa ceilalţi opt sateliţi.

La ora la care expediez acest articol spre publicare, Vega a atins deja 1100 de kilometri altitudine şi, conform informaţiilor furnizate de Controlul Misiunii de la Spaţioportul European din Kourou (Guyana Franceză), „toate sistemele sunt în parametri” 😉

Succes Goliat!