Acum un an şi un pic, pe vremea când digitalizam de zor un morman de cărţi, am aflat că Hanvon tocmai urma să prezinte primul bookreader cu ecran color folosind tehnologie e-ink. Arătat lumii în martie 2011 (la CeBIT), noul dispozitiv promitea să se impună rapid pe piaţa bookreaderelor. N-a fost să fie aşa, cel puţin nu în Europa şi nici în SUA.
La ce e bun un bookreader color, se pot întreba unii, având în vedere că pentru o carte obişnuită sunt necesare doar două culori şi, eventual, câteva tonuri de gri. Aşa este, dar să nu uităm de cărţile pentru copii (nu alea de colorat, fireşte, ci cărţile cu multe ilustraţii), să nu uităm că formatul epub este suficient de puternic încât să permită realizarea de reviste digitale care să conţină inclusiv imagini color şi tehnoredactare specifică unei reviste şi, nu în ultimul rând, să nu uităm de benzile desenate care abia aşteaptă să se afişeze pe ecranele readerelor.
Sigur, formatul 600 x 800 nu este unul tocmai generos pentru o revistă glossy digitală sau pentru benzile desenate, chiar dacă ecranul este unul color.
Ca răspuns la intenţia celor de la Hanvon de a scoate un bookreader cu ecran color, în Coreea a apărut anul acesta Kyobo Mirasol, cu un ecran ceva mai generos, de 768 x 1024.
Şi cam asta a fost tot pentru 2011 pe piaţa bookreaderelor color. Visul unei nopţi de vară s-a transformat în mult zgomot pentru nimic.
Totuşi, la sfârşitul acestui an, s-a anunţat lansarea pe piaţa americană, în primele săptămâni ale anului viitor, a unui dispozitiv mult mai ţapăn. Este vorba despre Ectaco jetBook Color, un bookreader mamut, cu un ecran de 1200 x 1600 (9,7 inci în diagonală) bazat pe tehnologia Triton Color E Ink. Judecând după specificaţiile tehnice, readerul ar putea să fie un competitor serios pentru Kindle DX. Spun „ar putea” pentru că preţul anunţat, de 499,9 $, este un hadicap destul de serios.
De altfel comentariile celor interesaţi au criticat destul de acid „preţul de vacanţă” cu care jetBook intenţionează să cucerească piaţa americană.
Cu toate acestea, Ectaco jetBook Color (care este de fapt o rebrănduire a readerului de la Hanvon) are un avantaj faţă de celelalte dispozitive: ecranul mare şi color îl recomandă pentru aplicaţii şcolare (manuale, în special). Dacă o autoritate în domeniu va îndrăzni să lanseze un proiect de digitalizare a manualelor şcolare şi ar subvenţiona preţul unui astfel de dispozitiv, atunci readerele de genul Ectaco jetBook Color ar putea să spargă avioane. Şi ar reprezenta încă un punct marcat în favoarea formatului ePub.
Lucrul acesta nu este atât de sefe precum credeţi şi va deveni realitate într-un orizont de timp rezonabil. Să nu uităm că, în realitate, Kindle este atât de ieftin deoarece Amazon subvenţionează la greu propriile readere. Este o chestiune de timp până când cineva va prefera ca elevii să nu mai care după ei o tonă de manuale ci doar o chestie asemănătoare cu o tableta, care să conţină manualele, bilbiografiile necesare, dar care să fie şi caiet de clasă sau de teme.
Aş risca şi un pariu: în mai puţin de zece ani, în România se va trece la digitalizarea manualelor. Are cineva, ceva împotrivă?
PS
Şi mai încetaţi cu „mirosul cărţii tipărite”, cu „foşnetul paginilor” şi cu alte asemenea aiureli. Bookreaderele rulz. Cărţile sunt pentru citit, nu pentru adulmecat. Iar dacă aveţi chef de foşnete, nu aveţi decât să vă puneţi fâşii de hârtie în ventilator. Părerea mea 😉
umbla vorba ca si refresul a crescut la ecranele eink. cind vor ajunge einkurile la 20 fps, tabletele o sa aiba o problema. una mare de tot.